Tentaveckor och kommentarer i marginalen

av Johnny OskarssonJohnny Oskarsson

När jag har mycket saker att göra händer det ibland att jag känner ett starkt behov att att påbörja ett nytt projekt. Av någon outgrundlig anledning sammanfaller den här känslan väldigt ofta med tentaveckor. Den här veckan har varit en tentavecka.

Projektet som jag har påbörjat är en hemsida. Den här hemsidan. Min hemsida.

Jag har haft många intressen genom åren, och att göra hemsidor kanske är ett av de som har hängt med längst. Nio år var jag nog när jag skrev min första rad HTML, som jag råkat se efter att ha snubblat över knappen "Visa källa..." i Internet Explorer 4.0. Internet hade jag inte, utan sidan som lärde mig mina första HTML-taggar var en instruktionsmanual för ett demo-spel som jag hade liggandes på CD-ROM.

Ja, förr så hade spel instruktionsmanualer. Och demos. På CD-ROM.

Hur som helst så brukade jag göra hemsidor förr, och jag gillade det. Även utan tillgång till internet. Allt kändes så nytt och intressant, och känslan av att se en sida ändras efter att man gjort ändringar i källkoden var fantastisk. Det är en känsla som jag inte har haft på många år.

Fram tills nu.

Botemedlet hette IndieWeb, och kring detta samlas det många kreativa människor som vill göra internet till det roliga ställe som det en gång var. Det finns många roliga saker som man kan implementera, och nya koncept dyker upp hela tiden. Ett väldigt centralt koncept är webmention, som jag implementerade förra veckan. Genom webmentions kan man skicka kommentarer och dylikt till andra sidor. Ett annat roligt koncept är fragmentions. Detta tillåter att man kan hänvisa till särskilda stycken och meningar på en annan sida.

Kombinerar man dessa två så får man något ganska intressant. Man får ett sätt att kommentera särskilda stycken i en artikel. Eller annan skrift, så länge den finns på internet!

Jag har under den här veckan funderat ganska mycket på hur svårt det skulle vara att implementera något sådant. Igår fick jag blodad tand när jag fick reda på att Kartik Prabhu redan har implementerat detta på sin sida!

Så jag tog mig i kragen och bara gjorde det. Det var inte så svårt, förutom att senast jag gjorde roliga saker i Javascript så var Internet Explorer på version 5.5.

Jag kommer lägga upp koden under någon bra licens efter att jag har snyggat till den lite. Tills dess uppmuntrar jag den där knappen "Visa källa...", den har varit ignorerad på tok för länge!

Kommentarer

Johnny OskarssonJohnny Oskarsson

Ett annat projekt i projektet är att kunna visa kommentarer i marginalen. Om den här kommentaren inte finns där så har jag antingen misslyckats, eller så har du inte Javascript aktiverat.

Kartik PrabhuKartik Prabhu

This looks great! Very good to see another implementation of marginalia. In the current UI, though the “comment indicator” looks a bit disconnected from the text on wide-screens.